4 HAL PENTING "J-A-N-G-A-N" BUAT SELEPAS PERHUBUNGAN BERAKHIR

Assalamualaikum...


Lama rasanya nur tak menulis sesuatu yang berkaitan hati, perasaan, hubungan atau apa saja yang berbentuk kecintaan sesama manusia. Makanya hari ini, dengan kesempatan yang ada, nur mahu kongsikan beberapa "hal" yang nur dapat lihat dari segi pengalaman peribadi atau di cedok dari pemasalah teman-teman dan permasalahan orang sekeliling. Oleh yang demikian, nur terasa seperti ingin berkongsi apa yang nur dapat huraikan ini dengan pembaca-pembaca nur. Ingat yer! ini sekadar pengalaman peribadi dan dikutip serta dicedok dari orang sekeliling. Siapa rasa ini tipu, sila hentikan pembacaan anda dan pangkah blog CI awal-awal :-P


Hurm...4 hal "JANGAN" dilakukan selepas hubungan berakhir!!! Actually entry ni lebih merujuk kepada pasangan putus cinta yang kemudiannya salah seorang dari pasangan itu "sudah mendirikan rumahtangga atau lebih tepat lagi dah mempunyai pengganti!"


ok cekidout

first...please! tolong! nehi-nehi! jangan! sesekali menjadi "sahabat" kepada sidia! (ingat yer! cik nur cakap "sahabat" bukan "kawan"! ulang lagi "SAHABAT!" ok. Ada faham semua???? why can not miss nur??? SEBABnya, secara tak langsung bila kalian bersahabat, segala hal mengenai sidia, kehidupan harian sidia atau apa saja yang melibatkan seluruh kehidupan sidia akan automatiknya ter"update" dalam diari kehidupan harian kalian! Ini sangat bahaya untuk hati dan perasaan kalian!. Kecuali kalau kalian rasa kalian cukup kuat, terlalu kuat untuk tidak memungkinkan diri kalian jatuh cinta kembali kepada sidia!!!!. Tapi percayalah, nur tak rasa kalian mampu untuk membendung masalah hati kalian dalam jangka waktu itu!. Pasti akan tergelincir juga WALAUPUN sedikit!. TRUST MY WORD!!!


second...don't! jangan! sesekali memenuhi undangan atau menampakkan kehadiran kalian di majlis perkahwinan sidia walaupun ketika itu kalian sudah mempunyai pengganti sidia atau mungkin kalian menyewa, membayar, meminjam seorang lelaki/perempuan untuk menemani kalian ke majlis itu!. Nehi-nehi....jangan buat begitu. Bukan saja kehadiran kalian bakal menyerikan MEROSAKKAN majlis malah mungkin HATI kalian sendiri yang mendapat luka yang lebih parah!. Percayalah! walaupun hakikatnya, mungkin hubungan kalian terputus hanya kerana tanpa restu orang tua ataupun kerana bezanya darjat!(walhal dalam hati masih  ada tarikan magnet perasaan kasih sayang diantara kalian) Come on guys, tak perlulah merendahkan maruah diri sehingga ke tahap itu. Just let go apa yang dah tentu bukan milik kalian lagi. Ambik itu sebagai semangat untuk kalian teruskan kehidupan. Percaya atau tidak, sebenarnya bila terjadinya situasi-situasi sedemikian sedar atau tidak, hal-hal macam ni mampu menjadikan diri kalian lebih kuat, tabah tanpa kalian sedar. So apa lagi? Tak kan nak tunggu saja kot orang dah buat kalian macam tu? Just take it as challenge your self! Buktikan pada mereka yang kalian masih boleh hidup tanpa cinta orang-orang yang sedemikian rupa!


third...please! don't ever try to call him/her! trust me! itu menampakkan "kebodohan" diri kalian! . Seolah-olah kalian tak boleh teruskan hidup tanpa sidia. Apa perlu merayu pada orang tak sudi? Come on la...kalian boleh nikmati kehidupan ni lebih hebat tanpa sidia disisi walaupun pada mulanya amat sukar untuk kalian hadapi. Why not you take it as a challenge your self! trust me! finally you can do it guys!


fourth...AWAS!!! ini yang paling penting! jangan nak tipu nur la kalau dalam dunia ni, bila kalian putus cinta pastu "ex" kalian dah kawin tetiba one day, he/her call u back! atas tiket/alasan yang paling bodoh sebab dia tak ada tempat nak mengadu masalah rumah tangga atau hubungan dia dengan isteri/suami bermasalah (tapi yang peliknya, dalam sibuk bemasalah itu, sempat pula menambah ahli keluarga! heh....). Please ye my dearest yang sedang atau akan (nauzubillah) hadapi masalah ni. Sila jauhkan diri anda secepat mungkin! Belum terlambat untuk kalian katakan pada diri "stop it!" don't make your self sooooooooo silly! or sooooooo stupid!. For me, walau atas tiket/alasan sidia ada masalah sekalipun, sidia sudah tidak layak lagi untuk menceritakan apapun pada kalian. KENAPA? kenapa nur cakap macam tu? zalimnya! Eh! no okey. Nur tak ajar kalian menjadi zalim. Tapi sebelum kalian dizalimi lebih baik jadikan diri kalian "sedikit kejam" untuk kebaikkan diri kalian sendiri!. Sebab kalian kena tahu, di dalam diri kalian dan diantara kalian dengan "ex" pernah ada satu ikatan hati. Tak mustahil kalau perasaan itu boleh muncul kembali atau mungkin mula-mula bila kalian dengar masalah sidia kalian akan rasa kasihan kemudian dari kasihan boleh bertukar kepada perasaan sayang kembali!. Remember what i said! semua tu bakal menyusahkan kehidupan kalian!. Finally your heart can be sick and so sad! Fikir-fikirkan dan renung-renungkan. Dan kalian kena sedar, andai isteri/suami kepada "ex" kalian tahu bahawa sidia mencari anda, kalian ingat mereka akan terima macam tu saja?. No! silap-silap kalian pula yang akan dituduh menjadi penyebab/perosak rumahtnagga mereka berantakkan. So,mana kalian mahu? luka parut lama ditinggalkan berdarah kembali? atau sakit hati dituduh sebagai PEMUSNAH rumahtangga orang?


LAST BUT NOT LAST... from the bottom of my heart, just remember my dearest..everything (CHOICE  OF LIFE) in this world is in your hand! just pick up one by one for the best things in your future life. Learn from your mistake but DONT REPEAT AGAIN. {-_-}



 ~ life-love-faith-fate ~



##sumber gambar dari google :)

7 ulasan:

bismiyusra

sangat setuju la CI dgn entri kamu nih! ianya benar2 berlaku dalam hidup acik, dan acik telah pun praktik kan tips J-A-N-G-A-N tersebut sblm ni! mmg berjaya utk tdk terpedaya dgn si ex 2.

cahaya inspirasi

wah! tak sangka.huhuhu..maknanya bukan CI seorg saja yang fikir "jangan" ini yg terbaik. apa2pun, moga puan erin dpt meneruskan kehidupan bahagia dgn penuh aman dan ketenangan. semoga kebahagiaan sentiasa mengelilingi hidup kamu sekeluarga..

madammondoq

u ni jiwang gak ek? hehe.. nice lah.. pompuan kan.. samalah cam i..

Anonymous

no.1 smp no.3 tu mcm pnh je rasenye..ctp no.4 mntk dijauhkn dr brlaku...

cahaya inspirasi

madam:jiwang erk? alamak! x tahu plak selama ni dlm diri ada sifat tu..hahaha..biasala..pempuan kan..:)

cahaya inspirasi

anonymous: no 4 tu klu boleh elakkanlah. sebahagianya dr pemgalaman peribadi saya sendiri..

madammondoq

bukan u selalu ke tulis pasal hati dan perasaan ni??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Love ~ Life ~ Fate ~ Faith | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in