"Segmen Single VS Couple | Ashraf Jalil"



Hollah! Hari ni cik nur nak membebel, beri pendapat, beri maklumat dan berkongsi sedikit pengalaman (sedikit ke?)..baca je la ye kalau rasa larat. huhuhu...Oleh kerana adik cute a.k.a abg macho dah bg peluang utk join segmen ni, makanya akan adalah sesi luahan perasaan mcm gunung berapi yg memuntahkan laharnya..mcm tsunami melanda jepun:-P

Oleh kerana cik nur pernah ada di kedua2 situasi ni. So, cik nur akan jawab untuk kedua2 situasi (untuk pembaca dibawah usia 17 tahun, harap ibubapa anda akan menjadi "guide line" hehehe:-P)


"ape yang bestnye single ni ?"

# sangat best sebab BEBAS!--->>>ko leh g mana saja yg ko suka tanpa ada org kata "ala sayang x payah la pergi tempat tu, nt pas kawin abg bawa"--->>>itu untung klu pas kawin suami ko jenis nak bawa ko berjalan, klu ko dpt suami kurung ko kat umah.HOW???sendiri maw hengat lah! ~kisah benar~

# TIDAK di kongkong @ terkongkong--->>> ia sebenarnya lebih nak menjaga hati pasangan.(ooo..pandailah plak nak jg hati pakwe/makwe, hati ibubapa ko, ada ko jg sampai mcm tu? Malah, masa bercinta ko sanggup buang ibubapa ko. Bila putus pandai cari balik. Pk2 kan dan renung2 kan..selamat beramal!) ~kisah benar~(peringatan utk diri sendiri jugak!)

# sangat banyak masa untuk diri sendiri terutamanya bersama family dan kawan2.--->>>harap maklum pd calon suami ku klu terbaca entry ni, u must to know, I seorg yg pencinta my family & my friend krn I lebih suka berpegang pada kata2 ini “tempat seorg isteri disisi suami” so, pas kawin I br akan taat sepenuhnya pada u..:-P (ok3..dah jgn nak merapu yer cik nur..aish…gatai!)

# weekend kalian akan dipenuhi dengan aktiviti2 mengunjungi sedara mara, sahabat handai, kenduri kawin anak2 kepada kawan ibubapa korang,  anak kawan mak ko punya majlis hari jadi, hantar anak sedara ko pergi tuisyen, duduk2 kat umah sambil baca novel, surat kabo, ngadap keje opis, study and bla bla bla...



"ape yang tak bestnye kalau single?"

# ok serius nur cakap, kalian akan rasa mcm nak hantuk kepala kat tiang, mcm nak terjun laut, mcm nak terjun lombong, mcm nak terjun bangunan KLCC dan sebagainya sebab kalian akan diserbu dan diterjah oleh soalan2 yg very the fire (lagu firework pun kalah) from u all punya sedara mara and jiran tertangga juga! bosan ok bab2 org pertikaikan status bujang ku ini.--->>>situasi ini sering terjadi pd mereka yg berusia 24 tahun ke atas. padahal ibubapa korang pun x pertikaikan...(jgn buat yer adik-adik terjun2 tu semua..dosa besar hukumnye membunuh diri)

# x ada org yg nak take care pasal korang! (eh! betul ke??ish3..klu mcm ni nak couple la cepat-cepat) uit..uit...nanti dulu..cik nur lum habis ngomong sih..--->>> TIDAK semestinya time bercouple je akan ada org take care pasal kita. Ye dok??? TAK percaya??? cuba semak blk diri kalian dalam persahabatan...mesti kwn2 kalian akan ambik berat kan? ko nangis2 melalak2 time rindu kat makayah masa dok hostel @ oversea dulu sapa yg peluk ko? bukan kawan? ko putus cinta sbb pakwe ko gila kat janda! bukan ko terjerit2 histeria kat bahu kawan ko? sampai habis la segala air hingus ko tu meleleh2 kat baju lalu meresap ke kulit kawan ko! ko dpt pegang segulung diploma @ ijazah sambil terlompat2 kegembiraan tu bukan makayah ko ke peluk? Bila ko accident tepi jalan, motor ko kena rembat plak dgn mat rempit, bukan ko call segala list kwn2 yg dlm hp ko ke? tu x ada org take care ke?:-P 


 
"ape yang bestnye kalau ade pasangan ni?"

# first thing tentu2 lah kalian akan rasa dunia ni mcm milik kalian berdua jer:-P (tapi makcik x la rasa mcm tu dulu masa bercinta sebab makcik di utara, dia di selatan.sangat la jauh yer)

# dapat perhatian terlebih, ambik berat terlebih (segalanya la terlebih:-P) bleh berkongsi segala citer (tp agak2 la wei. x kan la pasal lingerie ko pakai seksi ke tak pun ko nak citer kan. tak semestinya masa couple ko kena citer semua benda dgn dia. simpan la sikit rahsia utk diri ko. pas kawin ko nak citer dr A-Z pun x ada org nak marah!) tp percayalah bila kalian dah dirikan umah dan tangga semua ni kalian tak akan jumpa! yg kalian jumpa adalah sesuatu perhatian yg bertukar kepada sebuah tanggungjawab --->>> itu lebih bermakna! ~kisahbenar~

# bahagia sebab setiap hari pakwe akan call (ini utk cinta jarak jauh la mcm zaman cik nur dulu2 dgn bekas bf)…hahaha..tp korang jgn percaya klu dia berjanji sumpah setia yg dia akan setia tanpa ada perempuan lain yang akan dia jadikan second gf! (padahal ko sikit punya setia sampaikan koleksi kwn2 ko semuanya perempuan gara2 nak jaga hati dia dan nak dia trust dan yakin dgn ko! Trust me! Semua tu pembohong jer! Janji yg ditabur hanyalah seperti air yg mengalir disungai (wahahahahha..statement apakah ini?adakah DISKRIMINASI GENDER sedang berlaku disini???:-P)--->>> so, akak dgn penuh rasa slumber nye nak menyeru (wah mcm nak buat demokrasi la plak) supaya adik2 sekalian berpada2 la dlm memberikan hati kepada lawan gender kalian. Tak kira la kalian perempuan ke, lelaki ke. Zaman skrg ni akak tengok sama je baik dua2 gender ni suka sangat bermain api! Belajar2 la menghargai dan menjaga hati pasangan kalian ~kisah benar~



"ape perkara yang tak best kalau ade pasangan.?"

# first thing akak nak ckp gerenti la panas hati bila dpt pakwe yg control segala hal even ko tgh bergayut dgn makayah abgkakakadik ko pun dia nak jeles + cemburu tahap cipannnnnzi:-P ~kisah benar~ (nasib baik bekas pakwe akk x pernah jeles mcm ni)

# pastu x pasal2 ko mcm seorg pesalah pengedar dadah yg berprofile tinggi nak kena report setiap saat, minit, jam, hari segala hal kat dia dah mcm laki bini! laki bini pun x mcm tu..hehehe.(cuba kalian pk, ada x kalian report kat makayah kalian bila nak kuar g beli stok mknan or nak tgok wayang time korang duduk u dulu..mahu korang kena bebel berkarung2 sebab guna duit PTPTN wat tgok wayang:-P

note: 
--->>>ada sesetgh perkara akak x huraikan sebab akk nak korang pergi terjah kat blog-blog 4 org pertama yg dah join segmen ni..(sbb itu je yg sempat akak terjah dulu) mereka dah tolong huraikan..so, akk tolong top up mana yg patut jer..nt bebel panjang lebar pun wat pening korang jer sebab baca alasan yg sama..jd terimalah hakikat itulah kenyataannya yer adik-adik semua! (padahal dah terlebih pnjng entry ni..ngeh..ngeh..ngeh...letak kat word berdouble spacing 0.5 atas bawah, kiri kanan dah mkn 4 page ) ~~MAAF DI PINTA YER TUAN PENGANJUR SEGMEN~~

--->>>segala huraian adalah melalui pengalaman sendiri, kawan2 dan dr sumber2 tertentu. (harap maklum..nama mereka x bleh didedahkan diatas sebab2 etika seorg pakar kaunselor).hope x ada yg terasa hati or sebaliknya..semua lumrah dlm kehidupan.setiap org ada bahagian masing2 dan cerita masing2..so, conclusion yg akak dpt, bila dah dewasa ni (dewasa ok sebab lg bbrp hr nak masuk 27..ngeh...ngeh..ngeh.. ) “lebih baik kalian usaha utk berkawan dengan sesiapa saja dan lepas tu jangan lupa DOA, DOA & DOA agar ALLAH temukan kalian dengan yang sebenarnya kerana tiap dari kita perlu PERCAYA dan YAKIN bahawa jodoh itu memang sudah tertulis dan tersurat dalam takdir hidup kita sejak kita lahir. BEZANYA antara cepat @ lambat kita akan disatukan..”peace yoooooooo! kita habiskan sesi ceramah kita dgn tasbih kifarah:)

~~life-love-faith-fate~~

with love:- NA;)




9 ulasan:

Miera"i

article blog yg menarik...
nak wat gak la article camni...hehehe


mmg btol ape yg di katekan....
lbh2 lg, bila dah kawen nnti, kite as a husband and wife akan fikirkan tanggungjwab as a wife and husband.......

i really2 agree with ur pendapat,sttmnet,or ape2 jela yg berkaitan cinta jarak jauh (sbb penah lalui situasi yg same kaannn).....kite bagai nak rak jage hubungan,tp pihak sane, hurmm hampehh.....ehhh nie diskriminasi gender lg kaaa....hahaha.....

tp ape2 pun ade kebaikkan dan keburukan samada ada single or ber double nie....yg penting kita semua kena fikir yg waras lah, kena bezakan yg mane baik dan yg mana buruk,so yg buruk tu, bawak2 lah tegah, dan yg baik tu bawak2 la di contohi (peringantn utk diri sendiri :-)

***ape2 pun josoh pertemuan Allah yg tentukn, kita nie as a hambanya, berusaha utk mencari ,tp igt jfn putus asa utk mencari....insyalllah pasti akan jumpee

**dah2,pnjg plak I celoteh kt sini...hehehe

cahaya inspirasi

miera'i: thanks miera di atas perkongsian pendpt u tu..i appreciate it! as i told u before this..."i tetiba rasa serik" but now...after 7 years a go..i must learn..life must go on..give some trust for other people..thanks my friend! u always support me! never give up! doakan yg terbaik utk i:)


shaherah: huhuhu..trust me! inilah entry yg paling panjang sepanjang berblogging...hope u enjoy with my opinion..actually semua tu i campur2 dr pengalaman i dan kwn2 mungkin juga dr my client yg have a big problem or personal problem;)
THANKS YOU SO MUCH DEAR sbb sudi singgah my blog:)

Ibtisam Najmi

perkongsian yg sgt menarik. terima kasih :)

cahaya inspirasi

DAR: terima kasih..(akk budak br belajar lagi..)

rajin2 la singgah dan komen yer;)

pstt: akk dah visit blog awak..so nice!!

miharizar

ape yg nur & ln2 katakn ni mmg ade kebenarannye..
syabas krn kalian berani mengetengahkn isu ini..
diharap dpt membuke mata minda sesame kite..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Love ~ Life ~ Fate ~ Faith | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in